top of page

Op Play drukken en genieten. Misschien moet je wel de video unmuten.

Hack4Health is samen bouwen aan de toekomst van de gezondheidszorg.

Hack4Health Limburg Eventbrite.png
Agenda

  CHALLENGES

Tijdens deze hackathon gaan we aan de slag met een aantal concrete challenges.

 

Thema: Geïntegreerde Zorg & Zorgzame buurten

Wat is een zorgzame buurt?

In een zorgzame buurt…zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn. 

Zorgzame buurten en zorg

Zorgzame buurten zijn een onmisbare schakel om tot geïntegreerde zorg te komen waarbij de persoon, zijn levensdoelen en levenskwaliteit centraal staan. Het is een systemische aanpak voor meer levenskwaliteit, betere gezondheid, sociale cohesie en veerkracht bij een territoriaal afgebakende gemeenschap. 

Geïntegreerde zorg

De mens en zijn levenskwaliteit staan centraal. Welzijns- en zorgprofessionals zetten stappen naar geïntegreerde zorg waarin mantelzorg, burenhulp, vrijwilligerswerk, reguliere zorg en gespecialiseerde zorg (gezondheid én welzijn) complementair en op elkaar afgestemd worden ingezet. 

 

Erwin Daenen_edited.jpg

Team Zorgzame buurten

Geïntegreerde zorg is complementaire en op elkaar afgestemde zorg. Hoe kan je verschillende zorgaanbieders op buurtniveau (Kind & Gezin, CAW, Huisartsen, Kinesisten, Thuiszorg, Lokale dienstencentra, Woonzorgcentra,…) het best met elkaar laten afstemmen, om te komen tot geïntegreerde zorg? Hoe organiseer je voor alle inwoners met verschillende zorgnoden (kinderen, jongeren, ouderen,…) afgestemde zorg in de buurt?

Challenge owner: Erwin Daenen, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Team Zorgzame Buurten

Nathalie Ummels_edited.jpg

Asster

Hoe kan Asster mantelzorgers van personen met een dementiële problematiek in de thuissituatie beter ondersteunen? We merken dat er nog steeds een groot stigma heerst omtrent een psychiatrisch ziekenhuis. Dit zorgt er voor dat mantelzorgers Asster te laat contacteren als de situatie niet langer meer houdbaar is. Asster kan echter handvaten/advies aanreiken aan mantelzorgers voor personen met dementie met gedragsproblemen. Op die manier kan de betrokken persoon ook langer in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven. Hoe kan deze dienstverlening er het beste uitzien op een schaalbare en gepersonaliseerde manier?

Challenge owner: Nathalie Ummels, Asster psychiatrisch ziekenhuis, afdelingshoofd ouderenpsychiatrie

Thema: Zorgtoerisme

Wat is zorgtoerisme?

Limburg biedt als groene, dichtbij-bestemming een interessant kader voor zorgtoerisme uit te bouwen in een aangename omgeving. Om dergelijk zorgtoerisme duurzaam op de kaart te zetten, is de expertise nodig vanuit zowel de zorgsector als de toeristische sector. Personaliseren van het zorg-toeristisch aanbod is daarbij cruciaal. Zorgomkadering, toegankelijkheid, (zorg)klantvriendelijkheid, vakantiesfeer versus ziekenhuis-omgeving, betaalbaarheid, laagdrempeligheid... zijn allemaal zaken die in balans moeten zijn om er een succesverhaal van te maken.

Goele Roex_edited.jpg

Triamant Haspengouw met Hotel-Brasserie l’O de Vie & Toerisme Vlaanderen

Een imago probleem: de termen “zorghotel”, “zorg” , “zorgtoerisme” en aanverwante moeten we kunnen ombuigen naar iets positiefs, nu is dit te stigmatiserend. Hoe kunnen we de zorgsector meer toeristisch maken of moet het net andersom dat de toeristische sector meer zorgend gaat worden? Hoe kunnen we de “brede bevolking” sensibiliseren en het inclusieve verhaal normaliseren?

Marketing en communicatie omtrent het aanbod: Hoe kan het aanbod “toeristische logies met extra zorgomkadering” /zorglogies zich verenigen op Vlaams niveau (zowel formeel als informeel).
Hoe bouwen we een sterk netwerk uit naar binnen- en buitenland? 

Challenge owner: Goele Roex, Triamant

  OVER HACK4HEALTH

Tijdens een Hack4Health event maak je deel uit van een bruisend ecosysteem van mensen die het gezondheidszorgsysteem willen herdenken en verbeteren. Nieuwe concepten, nieuwe businessmodellen en tal van slimme oplossingen worden tijdens dergelijke events bedacht en dragen  bij tot nieuwe inzichten die de gezondheidszorg ten goede komen!

Tijdens Hack4Health brengen we daarom graag multidisciplinaire groepen bij elkaar om samen te werken rond concrete gezondheid challenges. Je bent welkom als student, onderzoeker, beleidsmedewerker, gezondheidswerker en ondernemer zolang je maar met een open geest en een flinke dosis teamspirit de gezondheidszorg een warm hart toedraagt.

In deze editie gaan we aan de slag rond de thema's van zorgtoerisme en (digitale) zorgzame buurten.

Ben je een zorgorganisatie in thuiszorg, OCMW, startup, bedrijf, zorginstelling, academicus, student met interesse...? Meer dan welkom!

WAT STAAT ER OP HET SPEL?

Op het einde van de dag zal ieder team hun concept pitchen voor een geselecteerde jury die de winnaar zal kiezen. We weten dat winnen niet de drijfveer is voor jou om mee te doen aan Hack4Health, maar we willen de winnaar van de dag niet met lege handen naar huis laten gaan.

Hack4Health Limburg is een initiatief van POM Limburg, in samenwerking mat BlueHealth Innovation Center vzw. Wil je meer weten over de 3 zorghackathons die POM Limburg organiseert, of heb je zelf een uitdaging voor één van de volgende activiteiten, bekijk dan zeker deze pagina of bekijk de video.

Challenges
Programma

PROGRAMMA 

We verwelkomen je graag in het stadion van Sint-Truiden (Stayen) vanaf 9u00 op donderdag 12 mei.

Om 9u30 starten we met het welkomstwoord van Minister Wouter Beke. Hierna worden de challenges van de dag toegelicht. Je krijgt meer info over de verschillende thema's waarna jullie zelf aan de slag gaan om oplossingen te bedenken. Hierbij worden jullie bijgestaan door coaches en experten rond de verschillende thema's. 

In de namiddag werk je deze ideeën verder uit en bereid je een pitch voor die op het einde van de dag voor een jury wordt gebracht. 

Je hoeft absoluut geen voorkennis te hebben of ervaring met hackathons of gelijkaardige events. Iedereen is welkom, en iedereen kan een steentje bijdragen vanuit zijn of haar kennis of achtergrond. 

We gaan de hele dag op zoek naar oplossingen, maar daarnaast is het vooral een toffe ontmoeting tussen gelijkgestemde zielen. Schrijf je in via de link!

Hack4Health Limburg LOGO.png

Donderdag 12 mei

STADION STAYEN

9:00

18:30

9:30

12:30

REGISTRATIE & ONTBIJT

WELKOM WOUTER BEKE & CHALLENGES

RECEPTIE

LUNCH

10:30

START IDEATION

13:30

UITWERKING IDEE

16:30

PITCHING IDEE

Prijs & Registratie

  PRIJS & REGISTRATIE

Of je nu student, onderzoeker, zorgprofessional, patiënt, familie of iemand met ervaring of expertise in één van de domeinen bent, iedereen is meer dan welkom om deel te nemen aan Hack4Health.

Tijdens het event word je ingedeeld in groepjes, dus je mag gerust alleen langskomen. Wil je met collega's komen, of vrienden, geen probleem. Uiteraard mogen jullie je ook als groep inschrijven. Wel even aangeven tijdens de registratie.

Oh ja, en hebben we al gezegd dat het volledig gratis is? Dit event is kosteloos voor de deelnemers.

Wat zeg je? Je hoort het goed...

We verwachten wel dat je komt opdagen als je registreert. Kwestie van dat we niets moeten weggooien.

Dus registreren, knop hieronder, je weet hoe het gaat...

       WAT IS INBEGREPEN?

  • Eten en drinken gedurende de dag

  • Coaching door experten

  • Gebruik van alle tools tijdens de workshops

  • Internet

  • Post-its, markers, flip charts,..

  • Leuke netwerk opportuniteiten

  • Kans op leuke prijzen

  • Een leerrijke en aangename ervaring

Partners & Experts

PARTNERS & EXPERTS  

Ook geïnteresseerd om partner te worden? Neem gerust contact op met...

MIC_Frederik (640x427)_edited.jpg
Praktisch

PRAKTISCH

Wanneer

Donderdag 12 mei 2022 van 9u tot 19u

Waar

Stayen, Tiensesteenweg 168,
3800 Sint-Truiden (parking onder stadion)

Hoe daar te geraken

E40, uitrit 25 (Tienen – Sint-Truiden). Volg richting Sint-Truiden (u kruist door Linter, Dormaal, Halle Booienhoven). Wanneer u Sint-Truiden nadert, ziet u Stayen liggen.

Neem de trein tot Sint-Truiden. Vanaf hier kan je te voet naar Hotel Stayen (op 10 min). Wanneer u uit het station komt, wandelt u naar rechts (naar de parking van het station). Volg de weg en ga over de spoorwegbrug. Stayen ligt recht voor u.

Contact

Hack4Health is a trademark of BlueHealth Innovation Center - All rights reserved

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

Contact us via frederik@bhic.care

bottom of page